Lezingen 2023

24 januari 2023, aanvang 20 uur (inloop vanaf 19:30 uur)
Vredehorst, Tarthorst 1 Wageningen

“De Ouwe Nu”

Door Eric Wijnacker (redacteur en verslaggever dagblad De Gelderlander)

De eerste lezing in het jubileumjaar 2023 waarin Historische Vereniging Oud Wageningen haar 50-jarig bestaan viert. Eric Wijnacker spreekt over deze bijzondere buurtschap, die hij al van kinds af aan kent. Hij zal ons meenemen naar tijden van weleer, met prachtige foto’s en verhalen over De Ouwe Nu in Wageningen, gelegen dichtbij de grens tussen de provincies Gelderland en Utrecht.

Eric Wijnacker is geboren en getogen in Wageningen en werkt al lange tijd als redacteur en verslaggever voor dagblad De Gelderlander. Hij begon ooit bij de Veluwepost, toen deze ook nog op maandag en vrijdag als dagblad uitkwam, met op woensdag de gratis editie voor de hele stad.

Tijd en plaats: Vredehorst, Tarthorst 1. Aanvang 20.00 uur.

Tekst gaat verder onder de illustratie

De ouwe Nu is een buurtschap in deels provincie Gelderland en deels provincie Utrecht. Aan de Gelderse kant is er tegenwoordig tevens een wijk met die naam (waar een deel van de oude buurtschap in is opgegaan), gelegen direct oostelijk van de huidige buurtschap, binnen de bebouwde kom van Wageningen.

De buurtschap had tot oktober 2018 geen eigen plaatsnaamborden. In oktober 2018 is de doorgaande weg, de Lawickse Allee (N225), opnieuw geasfalteerd – in ieder geval op Wagenings grondgebied. De gemeente greep deze herinrichting aan om, op verzoek van de inwoners, plaatsnaambordjes in haar deel van de buurtschap te plaatsen. Op deze bordjes staat “Oude Nude”. Omdat het gebied buiten de bebouwde kom ligt, zijn het witte plaatsnaamborden en geen blauwe.

De buurtschap in brede zin, dus het totale grondgebied, wordt in de volksmond De Nu genoemd. Het Wageningse deel wordt in de volksmond Ouwe Nu genoemd, om het te onderscheiden van de in de jaren zestig ontstane woonwijk Nude. In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Nude niet apart vermeld. Tegenwoordig omvat wat je nog als buurtschap kunt beschouwen (dus exclusief het deel dat in de gelijknamige woonwijk is opgegaan) ca. 60 huizen met ongeveer 150 inwoners.

De Oude Nude was een hechte gemeenschap, met een zekere gevoelsmatige afstand tot de stad Wageningen. Als wethouders zich eens waagden op het Huppelpad, de Boomgaardweg of de Peutepas, werden ze vaak gezien als ‘die lui uit de stad’.

Bron: Eric Wijnacker