Agenda

Te doen in het • Wagenings Erfgoed

Doorlopend
Beelden in openbare ruimte van Wageningen

Op de website Beelden van Wageningen zijn veel routes te vinden die langs beelden in de openbare ruimte van Wageningen staan. Leuk om eens een keer met je vrienden en/of familie een tocht door Wageningen te maken en dan samen op een andere manier naar ons eigen stadje te kijken.

Doorlopend
Rondleidingen door ‘t Gilde

Het Gilde Wageningen organiseert in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Wageningen wandelingen en fietstochten onder leiding van ervaren gidsen.
Voor opgave en/of inlichtingen kijk op de website van ‘t Gilde.

11 juli 2021
vanaf Hotel de Wereld

Loop mee met de evacuatiewandeling en luister naar de verhalen

Stichting Oorlog in mijn Buurt organiseert een wandeling van Hotel de Wereld naar de Rijnhaven. Deze wandeling staat in het teken van de evacuatie van alle inwoners van Wageningen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Om dit te herdenken worden langs de route verhalen verteld over deze belangrijke gebeurtenis. Lees hier meer info.

Verlengd t/m augustus 2021
Stadsmuseum Rhenen, Markt 20, Rhenen
Expositie ‘Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterstuk ontrafeld’

In deze expositie draait alles om het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen, rond 1838 gemaakt door Johannes Franciscus Christ. Tal van raadsels en bijzondere verhalen kleven aan dit laatste portret van de middeleeuwse stadspoort, geschilderd voordat die in 1841 onder de slopershamer ging. Stadsmuseum Rhenen kreeg het werk zomer 2020 in bruikleen, na aankoop door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Rhenen.
Check stadsmuseumrhenen.nl voor bezoekersinfo en coronamaatregelen.

Verlengd t/m 29 augustus 2021
De Casteelse Poort, Bowlespark 1-A
Expositie ‘Alles heeft een naam. De keuze van de burgemeester’

Het museum heeft burgemeester Van Rumund vanwege zijn naderende (uitgestelde) afscheid in juni 2021 uitgenodigd om als gastcurator een eigen expositie in te richten. In een replica van zijn werkkamer worden zijn werk en carrière belicht. In de drie bovenzalen komen verschillende thema’s aan bod: ten eerste zijn persoonlijke levensgeschiedenis met de nadruk op kunst (beeldende kunst, maar ook muziek, literatuur, film en theater); ten tweede drie belangrijke highlights in zijn burgemeesterschap: 750 jaar Wageningen, 75 jaar Bevrijding en de verbouwing van het Gemeentehuis; ten derde werk van kunstenaars die de burgemeester zelf kent, koopt of verzamelt.
Check bezoekersinfo op casteelsepoort.nl

Verlengd t/m 4 september 2021
Kijk & Luistermuseum, Kerkstraat 1 Bennekom

Expositie ‘Thuis in het poppenhuis’

Poppenhuizen uit de vorige eeuw, gemaakt door creatieve vaders, oma’s of anderen. Met deze poppenhuizen is gespeeld door hun
kinderen en kleinkinderen. Toen zij daar te groot voor werden, zijn de poppenhuizen vaak op zolder beland. Maar ook die moet een
keer worden opgeruimd. Zo zijn deze pareltjes van huisvlijt uiteindelijk beland in het museum.
Check kijkenluistermuseum.nl voor bezoekersinfo.

Verlengd tot 2 januari 2022
Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2B, Doorwerth

Expositie ‘Koekkoek op bezoek’

Barend Koekkoek (1803-1862), ‘prins der landschapsschilders’, is een schilder uit de Romantiek die veel geschilderd heeft in onze omgeving.
De uiterwaarden, stuwwallen en kastelen, hij was er gek op. Hij verhuisde in 1834 naar Kleef, waar veel van zijn werk nu te zien is
in het B.C. Koekkoek-Haus, zijn voormalige woonhuis. Nu dit wordt gerenoveerd, worden de hoogtepunten uit de collectie getoond in
Museum Veluwezoom, gevestigd in kasteel Doorwerth. Er is tevens werk te zien van tijdgenoten van Koekkoek.
Check bezoekersinfo op doorwerth.glk.nl