Agenda

Te doen in het • Wagenings Erfgoed

Doorlopend
Beelden in openbare ruimte van Wageningen

Op de website Beelden van Wageningen zijn veel routes te vinden die langs beelden in de openbare ruimte van Wageningen staan. Leuk om eens een keer met je vrienden en/of familie een tocht door Wageningen te maken en dan samen op een andere manier naar ons eigen stadje te kijken.

Doorlopend
Rondleidingen door ‘t Gilde

Het Gilde Wageningen organiseert in samenwerking met de Historische Vereniging Oud Wageningen wandelingen en fietstochten onder leiding van ervaren gidsen.
Voor opgave en/of inlichtingen kijk op de website van ‘t Gilde.

1 oktober t/m 31 oktober 2021
De Casteelse Poort, Bowlespark 1-A
Expositie: “Aan het werk!” in Wageningen 

Dit jaar is ‘Aan het werk’ het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Museum De Casteelse Poort en Historische Vereniging Oud Wageningen hebben gezamenlijk rond het jaarthema een expositie ingericht, te zien in het Koetshuis van het museum. Daarin staat het thema letterlijk centraal: de oproep van bazen en patroons aan de arbeiders om weer aan het werk te gaan.
Meer informatie leest u hier.

10, 17, 24, 31 oktober 2021 (14:00 tot 15:30 uur)
Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2B, 6865 ND Doorwerth

September 44 wandeling

Op 17 september 1944 begon operatie Market Garden. Geallieerde troepen probeerden de Rijnbrug in Arnhem te veroveren op de Duitsers. Op 21 september kwam Doorwerth in de frontlinie te liggen. De September 44 wandeling om het kasteel biedt een reconstructie van de gebeurtenissen in de nadagen van de Slag om Arnhem en toont de gevolgen voor het kasteel.

23 oktober 2021, aanvang 14 uur
Bblthk, Stationsstraat 2 Wageningen
Bijeenkomst “Aan het werk” n.a.v. historisch Album Wageningen

In het Historisch Album Wageningen staan veel leuke foto’s van oude werkplekken. Daar moeten mooie verhalen over te vertellen zijn. De bblthk nodigt iedereen uit om in ongedwongen sfeer herinneringen te delen en ernaar te luisteren. Op zaterdag 23 oktober om 14.00 u in de bblthk, delen we onder leiding van Eric Wijnacker herinneringen en verhalen aan de hand van het Historisch Album Wageningen.
Meer info leest u hier.

27 oktober 2021, aanvang 20 uur
Bevrijdingskerk, Ritzema Bosweg Wageningen

Lezing Oud Wageningen: “Aan het werk!” 

Door Piet van Cruyningen (sr onderzoeker Agrarische- en Milieugeschiedenis WUR) over het wel en wee van de toenmalige tabaksteelt en -industrie in Wageningen en omgeving.
Na de pauze: interview met Rinus Tazelaar (voorm. hoofd Personeelszaken DLO) waarin de verzelfstandigingsoperatie van Dienst Landbouwkundig Onderzoek (jaren ’90) centraal zal staan.
Meer informatie leest u hier.

Verlengd t/m 16 oktober 2021
Stadsmuseum Rhenen, Markt 20, Rhenen
Expositie ‘Het Raadsel van de Rijnpoort. Een meesterstuk ontrafeld’

In deze expositie draait alles om het schilderij Gezicht op de Rijnpoort te Rhenen, rond 1838 gemaakt door Johannes Franciscus Christ. Tal van raadsels en bijzondere verhalen kleven aan dit laatste portret van de middeleeuwse stadspoort, geschilderd voordat die in 1841 onder de slopershamer ging. Stadsmuseum Rhenen kreeg het werk zomer 2020 in bruikleen, na aankoop door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Rhenen.
Check stadsmuseumrhenen.nl voor bezoekersinfo.

Verlengd tot 2 januari 2022
Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2B, Doorwerth

Expositie ‘Koekkoek op bezoek’

Barend Koekkoek (1803-1862), ‘prins der landschapsschilders’, is een schilder uit de Romantiek die veel geschilderd heeft in onze omgeving.
De uiterwaarden, stuwwallen en kastelen, hij was er gek op. Hij verhuisde in 1834 naar Kleef, waar veel van zijn werk nu te zien is in het B.C. Koekkoek-Haus, zijn voormalige woonhuis. Nu dit wordt gerenoveerd, worden de hoogtepunten uit de collectie getoond in Museum Veluwezoom, gevestigd in kasteel Doorwerth. Er is tevens werk te zien van tijdgenoten van Koekkoek.
Check bezoekersinfo op doorwerth.glk.nl

2 oktober 2021 t/m 6 maart 2022 
De Casteelse Poort, Bowlespark 1-A
Expositie ‘Harmen Meurs, een eigenzinnig kunstenaar uit Wageningen’

Deze expositie past in de reeks overzichtstentoonstellingen over kunstenaars die in Wageningen zijn geboren en opgegroeid, en/of er (een deel van) hun werkzame leven  hebben doorgebracht. De tentoonstelling geeft een overzicht van Meurs’ volledige werkperiode, maar de nadruk zal liggen op zijn Wageningse periode. Zijn uitgebreide oeuvre zal in vier ruimtes worden tentoongesteld. Meer info leest u hier.
Check bezoekersinfo op casteelsepoort.nl
Lees ook het interview van De Gelderlander met de samenstellers.