Lezingen 2021

27 oktober 2021, aanvang 20 uur
Bevrijdingskerk, Ritzema Bosweg 18, Wageningen

Lezing Oud Wageningen: “Aan het werk”

Wageningen en de tabak. Teelt en verwerking, ca. 1635-2001

Door Piet van Cruyningen (sr onderzoeker Agrarische- en Milieugeschiedenis WUR), over het wel en wee van de toenmalige tabaksteelt en -industrie in Wageningen en omgeving.

Oorlogstabak – voor eigen gebruik (coll. Casteelse Poort)

Rond 1900 was Wageningen de op één na meest geïndustrialiseerde stad van Gelderland. Baksteenfabricage, drukkerijen, houtbewerking en tabaksverwerking waren goed voor bijna de helft van de werkgelegenheid. Van deze takken van nijverheid had de tabaksindustrie de diepste wortels in Wageningen. Het begon met de teelt van tabak rond 1635 en eindigde met de sluiting van de Schimmelpenninckfabriek in 2001.

Deze presentatie gaat in op de langdurige band tussen Wageningen en de tabak en op de levens van de mensen die in de teelt en de verwerking werkzaam waren.

Na de pauze:

Interview met Rinus Tazelaar (voorm. hoofd Personeelszaken DLO),

De heer Tazelaar zal worden geïnterviewd over o.a. het stroperige transitieproces van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (jaren ’90) naar een verzelfstandigde organisatie en samengang met de universiteit in een “kenniscentrum Wageningen”.

Interviewer: Enrico van den Bogaard (bestuurslid Oud Wageningen).

Poster “Voor Z tot A” t.b.v. verkiezingen Dienstcommissie SC-DLO (1996). Coll. J.D. Bulens

 

 

24 juni 2021, aanvang 19.30 uur 
Bevrijdingskerk,  Ritzema Bosweg 18, Wageningen

Lezing over de “Vestingvisie” van het Netwerk Erfgoed Wageningen

Door Dré van Marrewijk, namens het Netwerk Erfgoed Wageningen.
De vestingvisie is hier te downloaden.

Lezing vindt plaats in aansluiting op de Algemene Ledenvergadering. Vanwege de coronabeperking van het aantal mensen, dat mogen er dan 50 zijn, heeft het bestuur besloten om voor de Alv en lezing alleen de leden met eventueel een huisgenoot uit te nodigen.