Kent u de verhalen van de Westberg?

De Westberg in westelijke richting gezien (foto H. Holleman)

De afgelopen jaren zijn nieuwe ontdekkingen gedaan die de geschiedenis van Wageningen in een nieuw licht stellen. Deze nieuwe inzichten en archeologische vondsten worden gepresenteerd in een bijzondere publicatie, getiteld “De Westberg, een monumentaal Wagenings erfgoed”. Aan deze uitzonderlijke en fraai geïllustreerde productie is jaren onderzoek voorafgegaan door een team van deskundige leden van Historische Vereniging Oud Wageningen. Een must have voor iedereen die Wageningen een warm hart toedraagt!

De Westberg is het deel van de Wageningse berg tussen de Holleweg en de Westbergweg. Een relatief onbekende plek, die echter een grote rijkdom aan historische verhalen, mythes en bijzondere archeologische vondsten blijkt te herbergen. Het boek beschrijft de geschiedenis van de Westberg vanaf de Romeinse tijd, via de middeleeuwen en de romantiek van de 19e eeuw, tot aan het heden. In het boek wordt o.a. beargumenteerd dat de nederzetting Oud-Wageningen niet óp de Westberg heeft gelegen, maar eerder aan de voet ervan.

Monumentaal Wagenings erfgoed

Begraafplaats en muurresten voorm. kerk (foto P. Riezezbos)

Op de Westberg liggen twee rijksmonumenten. Het eerste is bovengronds en bestaat uit de overblijfselen van een middeleeuwse kerk en de negentiende-eeuwse begraafplaats van de familie De Constant Rebecque, voormalige eigenaren van het landgoed Belmonte. Het tweede monument is ondergronds en beslaat het gehele terrein, dat bijzondere archeologische waarde heeft.

“De auteurs (Eric van Dorland, Freerk Wiersum, Cis van Vuure en Hans Dobbe) nemen de lezers mee op een fascinerende speurtocht naar wat we weten, wat we vermoeden, wat beslist niet kan kloppen, en wat daaruit de logische conclusies zijn. Consequent plaatsen ze wat zich hier afspeelde binnen het decor van het bredere historische toneel. (…) De Westberg is een mooi verhaal geworden dat het verleden van dit bijzondere stukje Wageningen voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk maakt. Dat is niet alleen fijn voor Wageningers, maar voor alle liefhebbers van geschiedenisverhalen“. Aldus stelt Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis, in het voorwoord van het boek.

De eerste exemplaren van het boek worden op dinsdagavond 26 april uitgereikt aan burgemeester Floor Vermeulen en aan historisch geograaf Hans Renes, op een bijeenkomst van Oud Wageningen. Verkoop start 2 mei 2022 bij de Wageningse boekhandels Kniphorst, Bruna en De Beschte, à € 22,50.

Afmeting 22×28 cm, 152 pagina’s, hardcover, 110 afbeeldingen full colour. ISBN 978-90-800156-5-4.

Deze publicatie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van: