Wijziging lezing 21 september

Lezing ‘Het Renkumse onze lieve vrouweklooster’ gaat niet door

Wegens ziekte van de spreker Jacques Tersteeg komt de aangekondigde lezing ‘Het Renkumse onze lieve vrouweklooster (1404-ca.1580)’ van 21 september a.s. helaas te vervallen.

In plaats daarvan bieden wij u aan de lezing ‘De Slag om de Grebbeberg’ die gegeven wordt door de heer Bernier Cornielje, bestuurslid van Stichting de Greb.

‘De Slag om de Grebbeberg’

foto ‘collectie J. Bruinsma’

Op 28 augustus 1939 luidt de alarmklok van de mobilisatie over het neutrale Nederland. Ter bescherming van ons grondgebied worden ongeveer 250.000 dienstplichtige militairen onder de wapenen geroepen, om zonder al te veel overtuiging en met zeer beperkte middelen zich in te zetten voor de inrichting van de verdediging van het vaderland. Acht maanden mag ons land zich koesteren in de illusie van de gewapende neutraliteit en dagdromen dat het geweld aan onze grenzen voorbijgaat. De vroege ochtend van 10 mei 1940 confronteert ons land met de harde realiteit als Duitse troepen de Nederlandse grens passeren en ons leger datgene moet gaan doen waarop ze in voorgaande periode zo gebrekkig is voorbereid. Op en rond de Grebbeberg zal de strijd in alle hevigheid gevoerd worden. Drie dagen duurt de oorlog op de Greb, drie dagen waarin de Nederlandse verdediging zware offers brengen. Voor 426 soldaten betekent de Slag het einde van hun leven.

21 september 2017
Vredehorst
Tarthorst 1 Wageningen
20:00 uur
Gratis voor leden HVOW
2 euro voor niet leden