Week van de Geschiedenis 2010

De week van de geschiedenis, van 16 t/m 24 oktober, heeft dit jaar het thema ‘Land en Water’.
De Wageningse week van de geschiedenis wordt georganiseerd door de BBLTHK, museum ‘De Casteelse Poort’ en de historische vereniging Oud-Wageningen.

Programma Wageningse week van de geschiedenis.

BBLTHK, Stationsstraat

De Rijn van Lobith tot aan zee
Dinsdag 19 oktober, 19.30 uur en zaterdag 23 oktober, 14.00 uur.
‘De Rijn van Lobith tot aan zee’  is een klassiek Nederlandse film. In 1922 gemaakt als onderwijsfilm en is feitelijk de eerste ‘river/road-movie’ die in Nederland gemaakt is. Documentairemaker Jort den Hollander maakte de reis 85 jaar later opnieuw en kijkt in ‘Rijn 2007’ naar de recente veranderingen in het rivierlandschap. Beide films worden achtereenvolgend vertoond.
Toegang gratis.

Van Kielplaat tot zeekasteel. De bouw van M.S. Oranje
Woensdag 20 oktober 14.00 uur, vrijdag 22 oktober 19.30 uur.
Film over de bouw van M.S. Oranje, het vlaggeschip van de NV Stoomvaart-Maatschappij Nederland in Amsterdam. Na een korte schets van de geschiedenis van Amsterdam als handelsstad en van de ontwikkeling als haven, volgt een uitgebreid verslag van de bouw van M.S. Oranje. Het schip is ontworpen door ir. Prins. Ook de fabrieken die onderdelen aanleveren komen aan de orde.
De film is beschikbaar gesteld door het MARIN.
Toegang is gratis.

MUSEUM DE CASTEELSE POORT, BOWLESPARK

Watersport aan het begin van de twintigste eeuw
Vitrine-expositie 

Zaterdag 23 oktober 11 – 17 uur, deelname gratis
Spelevaren voor de jeugd
Voor het museum staat een waterbassin van 16 bij 11 meter, waarin kinderen naar hartelust kunnen spelevaren in modellen van een vrachtboot, sleepboten en andere boten. Er is deskundige begeleiding.

RIJNHAVEN

Alle dagen Geschiedenisweek 
Scheepsbezichtiging, informatie over geschiedenis en lotgevallen van oude schepen
Aan de kade van de Rijnhaven liggen enkele oude schepen, zoals de sleepboot My Fair Lady en de Telegraaf. De energieke oudjes vormen onderdeel van  de Schepencarrousel, een uitwisseling van historische schepen tussen verschillende ligplaatsen. Op de ligplaats presenteren de schepen en schippers het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart.