Synagogen in de mediene (tentoonstelling)

 

De voorzitter van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen en omstreken prof. ir. M.S. Elzas zal op 27 maart 2011 om 15.00 uur in museum De Casteelse Poort, de tentoonstelling Synagogen in de mediene openen.

Het betreft een gecombineerde tentoonstelling over het joodse leven in Wageningen en het werk van de vermaarde fotograaf en cineast Willy Lindwer.
De omvangrijke tentoonstelling exposeert 75 zwart-wit foto’s van synagogen in de mediene.

Het joodse leven in Wageningen komt in de expositie uitgebreid voor het voetlicht aan de hand van foto’s en voorwerpen uit de joodse eredienst en het huishouden.
Veel Wageningers kennen de joodse begraafplaats, maar de expositie biedt veel meer: de geschiedenis van joodse families, de synagoge en het joodse studentenleven.

Bij de samenstelling van dit Wageningse deel van de expositie heeft het museum zich laten adviseren door A.G. Steenbergen. Hij is de initiatiefnemer van de stichting Joods Erfgoed Wageningen en auteur van een groot aantal publicaties over dit onderwerp.
Met zijn boek Een eerlijcke plaets’ heeft hij voor de praktisch uit Wageningen verdwenen joodse gemeenschap een blijvend monument willen oprichten.

Meer informatie:

Museum De Casteelse Poort