Respectvolle herdenking Saharabombardement

Zo’n 250 belangstellenden (nabestaanden, wijkbewoners, oud-wijkbewoners en betrokken burgers) herdachten op 17 september op het Ericaplein de 40 slachtoffers van het vergissingsbombardement, 75 jaar geleden op woonwijk de Sahara (Hamelakkers).

Diezelfde dag ging onze lezingavond over “Een bombardement dat nadreunt”.

Monument onthuld

Bij de herdenking werd een indrukwekkend monument onthuld, door loco-burgemeester Lara de Brito.
De onthulling werd voorafgegaan door 2 persoonlijke verhalen van nabestaanden dhr. C. de Bruijn en mw. I. Schoorl. Het was een respectvolle, ingetogen bijeenkomst, waarbij ook de namen van alle slachtoffers werden voorgelezen door 2 nabestaanden: mw. T. Brascamp-van der Lee en mw. M. de Jong.

Het monument zal helpen om de tragische gebeurtenis niet langer te vergeten.
Herdenking en monument vonden plaats op initiatief van wijkbewoners, georganiseerd in de Stichting Sahara 1944, ondersteund door Oud Wageningen.

Bekijk ook de videoreportage door MugMedia (i.s.m. RTV Rijnstreek).

 

Lezingavond goed bezocht

Ook op de lezingavond van Oud Wageningen waren veel belangstellenden afgekomen. 
Theo Guiking, kenner van de Wageningse oorlogsgeschiedenis, maakte met een feitelijk exposé duidelijk hoe het vergissingsbombardement had kunnen plaatsvinden.

De bommen op de woonwijk waren bedoeld om het luchtafweergeschut bij het Lexkesveer uit te schakelen (als onderdeel van operatie Market Garden). Een ongelukkige combinatie van omstandigheden leidden tot de tragische misser.

 

 

Daarna deelde Co de Bruijn zijn persoonlijke ervaringen op die 17e september met de aanwezigen, gevolgd door een interview door Bob Molier (voorzitter werkgroep 4 mei) van Peter van Lookeren Campagne. Bij beide nabestaanden bleken frappante details in het geheugen gegrift – getuigen van traumatische ervaringen.

Niet meer vergeten

Bezoekers van zowel de herdenking als de lezing ontvingen het fraai verzorgde boekje “Niet meer vergeten”, onder redactie van Carleen van den Anker.