Politiebureau aan het Rustenburg, een eigentijds historisch project (Lezing)

Lezing: 25 november 2013 door Jobbe Wijnen

Op 25 november verzorgt Jobbe Wijnen een lezing over zijn onderzoek in het voormalig –en thans gesloopt- politiebureau aan het Rustenburg.

Toen in 2012 algemeen bekend werd dat het oude politiebureau snel gesloopt zou worden ontstond bij Wijnen het idee om er een kort onderzoek uit te voeren: een bouwbiografisch onderzoek, naar sporen van de geschiedenis in het verlaten pand. Deze nieuwe vorm van onderzoek probeerde Wijnen in 2010 voor het eerst met succes uit in de voormalige HBS aan de generaal Foulkesweg, om daarna vele panden overal in het land te onderzoeken, waaronder de villa van de Kampcommandant in Westerbork en kazernes in Ede. Met het onderzoek in het politiebureau aan het Rustenburg keerde Wijnen met deze onderzoeksmethodiek terug in Wageningen en financierde het op eigentijdse wijze via ‘crowdfunding’ waarbij donateurs via internet een bijdrage konden leveren. Ook de Historische Vereniging Oud-Wageningen droeg bij aan het project.

In deze lezing licht Wijnen verder toe hoe deze moderne vorm van onderzoek en publicatie door middel van crowdfunding tot stand zijn gekomen en uiteraard wat de resultaten waren. Mede dankzij de hulp van de politie Wageningen en de Historische Vereniging Oud-Wageningen ontstond uit dit project een met video-interviews en digitale media verrijkt boekje, dat u na de lezing kunt inzien.