Made in Wageningen

wwwow001Made in Wageningen is een tentoonstelling in het kader van het Gelders themafestival Gemaakt in Gelderland en concentreert op de vraag Welke producten hebben Wageningen op de kaart gezet? In de tentoonstelling komt de geschiedenis van de maakindustrie van de stad uitgebreid aan bod: de tabaksindustrie, de grafische industrie en de steenfabrieken. Ook de nieuwe industrieën – de kennisindustrieën – staan in de schijnwerpers.

Bekende producten uit Wageningen zijn boeken en tijdschriften, tabak en bakstenen. In de topjaren 1950-1970 werkten meer dan 1000 mensen in de grote drukkerijen van Vada en Veenman. De tabaksindustrie ontwikkelde zich van thuiswerk tot Schimmelpenninck. En de steenfabrieken zijn nog steeds markante punten in het Wageningse landschap. Maar er is meer, veel meer.

Wageningen heeft door de komst van de landbouwhogeschool andere ontwikkelingen doorgemaakt dan de steden en dorpen in de omgeving. De landbouwhogeschool was een ‘kennisinstituut’, al kende men dat woord toen nog niet. En met de latere universiteit ontwikkelde zich vele andere kennisinstituten in het Wageningse, of besloten zich er te vestigen. Denk bijvoorbeeld aan het Marin, Friesland Campina en MeteoGroup. Ook dit zijn ‘maak industrieën’ die al jarenlang (inter)nationale faam genieten.

Bovengenoemde ontwikkelingen inspireren het museum tot het maken van een bijzondere thema-expositie: van appelsap tot weersvoorspelling, van scheepsschroef tot Sextant, van bolknak tot nieuwe melkproducten, en nog veel meer…

banner OW1