Lezing ‘DE WEG VAN DE WEDEROPBOUW’
Naar aanleiding van het vorig jaar verschenen boek ‘De weg van de wederopbouw’ spreekt ir. Harm Post over de wederopbouw in de regio Rhenen-Arnhem, met speciale aandacht voor Wageningen. In de regio Rhenen-Arnhem trekt de Tweede Wereldoorlog diepe sporen. De Slag om de Grebbeberg in 1940, operatie Market Garden in 1944 en de bevrijding in 1945 gaan gepaard met immense vernielingen. In Rhenen en Wageningen begint de wederopbouw van de stadscentra direct na de capitulatie in 1940. Voor het overige begint de wederopbouw pas na de bevrijding. Na de oorlog is het een tijd van hard werken maar ook van optimisme en een sterk geloof in vooruitgang. De maatschappij verandert ingrijpend en binnen de architectuur en stedenbouw worden nieuwe visies ontwikkeld.
Tijdens de lezing wordt een ontdekkingsreis gemaakt langs de hoogtepunten van de architectuur, de stedenbouw en de beeldende kunst uit de periode 1940-1966. Er komen veel iconen langs: het Huis der Provincie en de kunstacademie in Arnhem, het gebouw van Landmeetkunde in Wageningen en de brandweerkazerne in Rhenen. Maar ook onbekende pareltjes: strakke, modernistische flats, fraai gedetailleerde portiekwoningen, stoere kerken en elegante woonhuizen. Het boek De Weg van de Wederopbouw is een initiatief van de Stichting Wederopbouw Architectuur Renkum e.o. (SWAR), waarvan Harm Post voorzitter is. Het boek is te koop bij boekhandel Kniphorst in Wageningen of rechtstreeks te bestellen bij uitgeverij Boekschap te Arnhem.
Datum 21 november 2017, Vredehorts, 20.00 uur
•
Lezing ‘De Slag om de Grebbeberg’
Datum 21 september 2017, Vredehorst, 20:00 uur.
Op 28 augustus 1939 luidt de alarmklok van de mobilisatie over het neutrale Nederland. Ter bescherming van ons grondgebied worden ongeveer 250.000 dienstplichtige militairen onder de wapenen geroepen, om zonder al te veel overtuiging en met zeer beperkte middelen zich in te zetten voor de inrichting van de verdediging van het vaderland. Acht maanden mag ons land zich koesteren in de illusie van de gewapende neutraliteit en dagdromen dat het geweld aan onze grenzen voorbijgaat. De vroege ochtend van 10 mei 1940 confronteert ons land met de harde realiteit als Duitse troepen de Nederlandse grens passeren en ons leger datgene moet gaan doen waarop ze in voorgaande periode zo gebrekkig is voorbereid. Op en rond de Grebbeberg zal de strijd in alle hevigheid gevoerd worden. Drie dagen duurt de oorlog op de Greb, drie dagen waarin de Nederlandse verdediging zware offers brengen. Voor 426 soldaten betekent de Slag het einde van hun leven.
•
Lezing “Dat was toen zo!” – de geschiedenis van de wijk Patrimonium
Op woensdag 19 april geeft Judica Lookman een lezing over de geschiedenis van de wijk Patrimonium. Patrimonium is in de afgelopen drie jaar volledig vernieuwd. De geschiedenis van deze wijk tot aan deze vernieuwing is vastgelegd in het boek “Patrimonium, over de wijk en haar bewoners” dat in september 2016 is verschenen. In dit boek vertellen (oud) bewoners van de wijk over hun herinneringen aan het leven daar tussen 1920 en 2015.
In de lezing ‘Dat was toen zo!’ zal de auteur van dit boek, Judica Lookman, terugkijken naar de woonidealen aan het begin van de twintigste eeuw, op grond waarvan de wijk Patrimonium is ontworpen. Ze zal ingaan op hoe die idealen veranderden in de loop van de afgelopen 100 jaar en hoe we daar nu naar kijken. Naar voren zal komen hoe verrassend veel er in de afgelopen decennia is veranderd in onze manier van wonen.
De verhalen en getoonde beelden zullen bij veel mensen herinneringen oproepen, niet alleen aan het leven in de wijk Patrimonium maar ook daarbuiten. Tijdens de interactieve lezing is er voor de bezoekers dan ook zeker ruimte om het vertelde aan te vullen met eigen verhalen en persoonlijke herinneringen.
•
Lezing ‘Belmonte Arboretum, waard(en) om te bewaren’
Lezing ‘Belmonte Arboretum, waard(en) om te bewaren’
Op dinsdag 14 februari 2017 organiseert de Historische Vereniging Oud Wageningen (in samenwerking met de Vereniging Groei en Bloei afd. Wageningen) een lezing over het verleden en de toekomst van het Belmonte Arboretum. Spreker van de avond is de heer Dedde Smid, directeur Stichting Belmonte Arboretum.
Voor veel Wageningers, echt of import, is het Arboretum Belmonte een plek die er altijd zo is geweest. Er is echter meer dan wat we nu zien; hier ligt een rijke historie en naar we hopen een nog rijkere toekomst.
Een tuin als het Belmonte Arboretum kent veel betekenislagen en heeft grote waarde(n).
Een historische laag via het ontstaan van de Wageningse Berg, het landgoed Belmonte, de Tweede Wereldoorlog en de ‘tuin van de Universiteit’ naar de huidige tuin met Stichting Belmonte Arboretum als beheerder.
Een betekenis door de tuinontwerpen van David Zocher jr. en van de professoren Bijhouwer en Venema tot een aantal recente aanpassingen.
Dan zijn er alle bijzondere planten, struiken en bomen. Vanaf 1952 is in deze tuin materiaal verzameld, en nog steeds zijn er collecties van wereldniveau die het Belmonte Arboretum de status geven van Geregistreerd Museum.
En tenslotte de betekenis als park voor het publiek: het Belmonte om te wandelen, een tentoonstelling te houden, te picknicken of te trouwen.
Met deze lezing wil de spreker proberen een aantal lagen af te pellen. Kijken wat eronder zit, maar ook hoe we altijd moeten zoeken naar een evenwicht tussen de verschillende lagen. Daarbij gaan we terug in de geschiedenis, maar we krijgen ook een doorkijkje naar de toekomst.
Terug naar Lezingen jaargangen