Lezing “Vlekjes in het zand schrijven de oudste geschiedenis van Wageningen”

Peter-schut-lezing3De Historische Vereniging Oud Wageningen nodigt u dinsdag 24 november uit voor haar lezing: “Vlekjes in het zand schrijven de oudste geschiedenis van Wageningen”. Een voordracht over archeologie in Wageningen door regioarcheoloog drs. Peter Schut.

Toegang: 2 euro, gratis voor leden van de Historische Vereniging Oud Wageningen

Onze lezing vindt plaats in de Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen, aanvang 20.00 uur.

Archeologisch onderzoek levert veel ‘grondsporen’ op. Door de samenhang hiervan te herkennen ontstaan grafstructuren, huisplattegronden, nederzettingen en wordt het leven van mensen in vroegere tijden zichtbaar. In deze presentatie wordt ingegaan op ‘vlekjes’ in de bodems van Wageningen die zijn onderzocht en die bijzondere verhalen hebben opgeleverd.

Wageningen kent een rijke geschiedenis. Diverse archeologische onderzoeken hiernaar hebben resultaten opgeleverd die nationaal en zelfs internationaal de aandacht getrokken. Zoals het 200.000 jaar oude bivak van jagers-verzamelaars aan de oevers van de rivier, de oudste landbouwers die hun sporen achter lieten in de vorm van grafheuvels, een met raadsels omgeven kuil met stenen en het bronsdepot van Wageningen dat het begin van de Bronstijd markeert in ons land. Naast deze verhalen zullen in deze lezing ook de revue passeren: de Romeinen die zonder twijfel ook de noordoever van de Rijn controleerden, het op een na grootste grafveld uit de Vroege Middeleeuwen in Nederland, de Westberg, het stadskernonderzoek en het kasteel van Wageningen.

Drs. Peter Schut is regioarcheoloog van de gemeente Wageningen, Barneveld en Scherpenzeel. Hij is actief betrokken geweest bij de recente opgravingen bij het Bowlespark. Hier werden in mei jl. nieuwe elementen van de fundamenten van een oude kasteeltoren blootgelegd.