Lezing ‘De erfenis van professor Sprenger’

appels sprengerOp woensdag 23 september houdt René Siemens een lezing over het werk van professor M.A. Sprenger en over het voormalig Laboratorium voor Tuinbouwplantenteelt aan de Haagsteeg 4.

Professor Sprenger (1881-1958), hoogleraar tuinbouwplantenteelt van 1918 tot 1947, liet in 1922 dit laboratorium bouwen naar een ontwerp van architect C.J. Blaauw. Het derde gebouw in Wageningen van Blaauw in de stijl van de Amsterdamse School. Sprenger deed hier onderzoek naar betere onderstammen voor fruitbomen, introduceerde een snoeimethode voor laagstam fruitboomgaarden en ontwikkelde appelrassen als de Prinses Beatrix en de Prinses Irene; kruisingen met de Cox’ Orange Pippin. Hij ontwikkelde methoden om fruit te koelen, wat het bewaren en exporteren van fruit mogelijk maakte en leidde tot een heropleving van de fruitteelt. Om de tuinbouw uit de crisis te helpen propageert hij met succes omstreeks 1930 de verwerking van grote hoeveelheden onverkoopbaar fruit in Zoete Most. In 1935 wordt er landelijk 1200 ton appels, peren en allerlei soorten klein fruit verwerkt. Sprenger zelf werd directeur van zijn instituut voor onderzoek op het gebied van verwerking van groenten en fruit, later het Sprenger Instituut genoemd.

In zijn lezing zal René Siemens ook aandacht besteden aan het werk van enkele medewerkers uit zijn staf, zoals Sabarte Belacortu (tuinchef, woonde in het huis aan de Dijkgraaf, waar dagboekaantekeningen van Etty Hillesum zijn bewaard), De Stigter (o.a. kieming van rozenzaden), Van den Muyzenberg (o.a. jaarrondteelt aardbeien), Zweede (directeur IBVT) en Wellensiek (o.a. cyclamen, ‘Studiekring voor Statistische Techniek’, opvolger van Sprenger vanaf 1947. Tenslotte zal Siemens beelden laten zien van de architectuur van het laboratorium en de bijgebouwen, inclusief voor velen nog onbekend fotomateriaal.

René Siemens is mede-eigenaar van het voormalig Laboratorium voor de Tuinbouwplantenteelt en bestuurslid van Wageningen Monumentaal. Hij heeft zich verdiept in de geschiedenis van het Wageningse onderzoek en onderwijs in de tuinbouwplantenteelt. Daarnaast is hij begaan met de gebouwde monumenten in Wageningen.

Onze lezing vindt plaats in de Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen, aanvang 20.00 uur.

Toegang: 2 euro, gratis voor leden