Lezing ‘Belmonte Arboretum, waard(en) om te bewaren’

Poster-Belmonte-3 (2)Lezing ‘Belmonte Arboretum, waard(en) om te bewaren’

Op dinsdag 14 februari 2017 organiseert de Historische Vereniging Oud Wageningen (in samenwerking met de Vereniging Groei en Bloei afd. Wageningen) een lezing over het verleden en de toekomst van het Belmonte Arboretum. Spreker van de avond is de heer Dedde Smid, directeur Stichting Belmonte Arboretum.

Voor veel Wageningers, echt of import, is het Arboretum Belmonte een plek die er altijd zo is geweest. Er is echter meer dan wat we nu zien; hier ligt een rijke historie en naar we hopen een nog rijkere toekomst.

Een tuin als het Belmonte Arboretum kent veel betekenislagen en heeft grote waarde(n).

Een historische laag via het ontstaan van de Wageningse Berg, het landgoed Belmonte, de Tweede Wereldoorlog en de ‘tuin van de Universiteit’ naar de huidige tuin met Stichting Belmonte Arboretum als beheerder.

Een betekenis door de tuinontwerpen van David Zocher jr. en van de  professoren Bijhouwer en Venema tot een aantal recente aanpassingen.

Dan zijn er alle bijzondere planten, struiken en bomen. Vanaf  1952 is in deze tuin materiaal verzameld, en nog steeds zijn er collecties van wereldniveau  die het Belmonte Arboretum de status geven van Geregistreerd Museum.

En tenslotte de betekenis als park voor het publiek: het Belmonte om te wandelen, een tentoonstelling te houden, te picknicken of te trouwen.

Met deze lezing wil de spreker proberen een aantal lagen af te pellen. Kijken wat eronder zit, maar ook hoe we altijd moeten zoeken naar een evenwicht tussen de verschillende lagen. Daarbij gaan we terug in de geschiedenis, maar we krijgen ook een doorkijkje naar de toekomst.

De lezing vind plaats in De Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen, aanvang 20.00 uur. Toegang 3 euro, gratis voor leden. Meer informatie kunt u vinden op www.oudwageningen.nl en www.wageningen.groei.nl.