Lezingen 26 november 2014

Leden van Oud-Wageningen en andere belangstellenden zijn welkom bij de voordracht over Herinneringsstenen – tekens van het Joodse leven in Wageningen door prof. M. Elzas, voorzitter van de stichting Joods Erfgoed in Wageningen. De lezing zal plaatsvinden op 26 november a.s., aanvang 20.00 in de Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen. Toegang: 2 euro, gratis voor leden van de HVOW 

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadat het Joods Monument aan de Walstraat tot stand was gekomen bedacht de Stichting Joods Erfgoed Wageningen dat niet alleen het gebeurde in 1940-1945 voor Wageningen en het Wageningse Jodendom van belang is, maar ook het samengaan van beide in de afgelopen eeuwen. De Wageningse geschiedenis is ook de geschiedenis van de Joodse Wageningers. Er is toen besloten op een eenvoudige en aansprekende manier de herinnering op te roepen aan instellingen en personen die het Wageningse Jodendom vertegenwoordigden en actief aan het maatschappelijk leven in Wageningen deelnamen.De keuze viel op het aanbrengen van tegels ter grootte van een straattegel op de plaatsen waar deze vertegenwoordigers van het Joodse leven hadden gewerkt of gewoond. Het spreekt vanzelf dat de stenen niet op particulier terrein, maar op openbaar terrein zouden worden gelegd. Hiervoor is nauw samengewerkt met de gemeente, enthousiast gestimuleerd door de burgemeester. (foto: A. de Koning)


Het Spijk (foto J. Rauws)Na de lezing vindt een presentatie plaats van foto’s uit de jaren zeventig en tachtig van de afgelopen eeuw, afkomstig uit de Wageningen-collectie van Sjaak Rauws. Rauws werkte bij de drukkerij VADA van 1965 tot 1986. Hij woont nu in Zoetermeer. In zijn Wageningse periode heeft hij veel geschreven, getekend en gefotografeerd om de geschiedenis van Wageningen vast te leggen.

 


De volgende lezing van de HVOW vindt plaats op 17 februari 2015, aanvang 20 uur in de Bevrijdingskerk aan de Ritzema Bosweg 18. Ze wordt georganiseerd in samenwerking met de vereniging Groei en Bloei, afdeling Wageningen. Dr. ir. Robert Best zal spreken over zijn Villa Sanoer, verleden en heden, met speciale aandacht voor de tuin bij zijn landhuis, eind negentiende eeuw gerealiseerd door de gerenommeerde tuinarchitect J.A. Lombarts.