Initiatieven voor behoud

‘Klok van de Ambachtsschool’

Nu de laatste bouwfase in het deelgebied De Ambacht van de nieuwe woonwijk Mouterijnoort in gaat zijn Wageningen Monumentaal en HV Oud Wageningen in gesprek met de projectontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed bv en de gemeente om de oude karakteristieke buitenklok van de oude Ambachtsschool (later de LTS en VMBO het Pantarijn) in het plangebied een plek te laten krijgen, als een historische verwijzing naar het verleden.

Foto: Beeldbank Wageningen
Toen dit gebouw werd verlaten heeft het Pantarijn het uurwerk gerestaureerd en meegenomen naar de nieuwe VMBO locatie aan de Hollandse weg en het tikt daar netjes de uren weg.


Bart van Aller, Wageningen Monumentaal en BOEi hebben samen er voor gezorgd dat de karakteristieke wijzerplaat, de wijzers en het wijzerwerk bewaard zijn gebleven.

‘Beeld bij de Ambachtsschool’

Foto: Beelden van Wageningen
Het beeld van Toon Heijmans is oorspronkelijk gemaakt voor de Olympiahal. Dat bleek geen ideale plek en werd verplaatst naar wat toen al de LTS heette. Het gelaagd opgebouwde werk verbeeldt de ‘sprong naar de toekomst’. Vanwege die betekenis stond het heel prima bij de LTS. Of dit beeld in het plangebied behouden kan blijven is nog de vraag. Maar er moet in Wageningen een plek te vinden zijn waar het beeld tot zijn recht komt. Ook dit nemen wij mee in het gesprek met de gemeente.

Meer over het beeld? Zie Beelden van Wageningen