De hertog komt……. (Lezing)

Maandag 20 februari 2012 in De Vredehorst, Tarthorst 1 te Wageningen.

Aanvang 20.00 uur.

De hertog komt…….  De reizende hofhouding van de hertogen van Gelre in de 14e en 15e eeuw.

Naar aanleiding van de expositie in museum De Casteelse Poort met bovengenoemde titel is de heer Jacobus Trijsburg voor een tweede keer gevraagd. Nu om een vervolglezing te geven op de inleiding die hij heeft gehouden bij de opening van de expositie.

Om het grote hertogdom Gelre te kunnen besturen, waren de hertogen van Gelre voortdurend onderweg. Zij bezaten geen vaste residentie en reisden van burcht naar burcht om het contact met hun onderdanen te houden. Het hertogdom strekte zich uit over de huidige provincie Gelderland, maar omvatte ook een deel van de provincie Limburg en aangrenzend gebied in Duitsland.

Voor de hertogen van Gelre was Wageningen, behalve handelshaven, vooral belangrijk als vesting tegen de bisschoppen van Utrecht en later de hertogen van Bourgondië. De laatste hertog van Gelre, Karel van Egmond, liet daarom binnen de vesting een kasteel bouwen.

Ontvangsten, feestmaaltijden en jachtpartijen, maar ook het onderhouden van contacten met adellijke families waren belangrijke activiteiten van de Gelderse hertogen. Deelname aan internationale toernooien en kruistochten brachten de hertogen veel prestige.

Het leven in en het beleven van de Middeleeuwen staan centraal in deze lezing

De expositie “De hertog komt…..” is nog  te bezichtigen van tot en met 18 maart 2012 in museum De Casteelse Poort te Wageningen, openingstijden di t/m vrij 12.00 – 16.00 uur, za en zo 13.00 – 16.00 uur.

Deze lezing wordt in samenwerking met museum De Casteelse Poort georganiseerd.

Entree € 3,00 pp. Voor leden van de Historische Vereniging Oud-Wageningen, medewerkers en Vrienden van museum De Casteelse Poort is de toegang gratis.