Bombardement Sahara 1944 niet langer vergeten: herdenkingsmonument en -bijeenkomst; lezing en tijdschrift ‘Oud-Wageningen’

Terwijl september 2019 het 75e herdenkingsjaar markeert van operatie Market Garden, besteden we in Wageningen uitgebreid aandacht aan een ingrijpende gebeurtenis die eveneens 75 jaar geleden plaatsvond: het vergissings-bombardement op woonwijk de Sahara.

Deze tragedie, waarbij 40 burgerslachtoffers vielen, was lange tijd “vergeten”. Daar komt eindelijk verandering in, dank zij een groep initiatiefnemers, verenigd in Stichting Sahara 1944, die een blijvend herdenkingsmonument willen plaatsen voor de slachtoffers. De onthulling hiervan vindt plaats na een herdenkingsbijeenkomst op dinsdagmorgen 17 september op het Ericaplein.


’s Avonds zal de lezingenavond van Oud Wageningen in het teken staan van deze gebeurtenis met de lezing ‘Een bombardement dat nadreunt’ door Theo Guiking. Na de pauze zal er ruimte zijn voor een aantal persoonlijke verhalen van nabestaanden van het bombardement, o.l.v. Bob Molier, journalist en voorzitter werkgroep 4 mei.

Ericalaan 1944 (foto: Rein Heij)

30 augustus • verschijningsdatum

Uiteraard wordt ook in de september-editie van ons tijdschrift dieper ingegaan op dit vergeten bombardement, in een journalistieke bijdrage van Jan Mars (naast vele andere interessante bijdragen).

Voor leden gratis, voor niet leden zijn losse nummers beperkt verkrijgbaar bij de Wageningse boekhandels Kniphorst en Bruna, de prijs bedraagt € 5,95.
Of voor € 21,00 jaar lid worden, dan krijgt u dit tijdschrift alsnog gratis. Lid worden? Klik rechts op de rode button ‘Ik word lid’.

IN DIT NUMMER