150 jaar voortgezet onderwijs in Wageningen

Honderdvijftig jaar middelbaar onderwijs wordt dit en komend jaar gevierd in scholengemeenschap Pantarijn (dat 25 jaar bestaat).
In museum De Casteelse Poort wordt hier een speciale expositie aan gewijd (t/m 12 april 2020). Leo Klep schreef er een boek over en verzorgt hierover een lezing op 10 maart.
Uiteraard is ook editie 2019-4 van ons tijdschrift Oud Wageningen grotendeels gewijd aan deze mijlpaal.

Groepsfoto van de leerlingen van klas 5 Rijks-HBS (1913). Foto Dr. R.N. de Haas, scheikundeleraar. Beeldbank Wageningen, collectie Gemeentearchief.

Het voortgezet onderwijs in Wageningen kent meerdere wortels. De oudste daarvan is de HBS, die in 1869 werd geopend. Een andere oude wortel is de in 1899 vanuit het Nut gestichte ambachtsschool. En de eerste mulo in de stad is de Koningin Wilhelminaschool (1921), ontstaan als kopschool vanuit de Julianaschool.

In de loop van haar bestaan heeft de HBS zich vaak vooruitstrevend getoond. In verschillende bijdragen in ons tijdschrift wordt daarvan getuigd.

Uit een inventarisatie blijkt, dat het voortgezet onderwijs werd gegeven in maar liefst 21 verschillende gebouwen. Hiervan zijn er inmiddels 12 afgebroken danwel vervangen. Kent u ze nog? Fris uw geheugen op met ons tijdschrift!

10 december • verschijningsdatum

De column “Het Wondere Wageningen” is geschreven door historicus Maarten van Rossem.

Voor leden gratis, voor niet leden zijn losse nummers beperkt verkrijgbaar bij de Wageningse boekhandels Kniphorst en Bruna, de prijs bedraagt € 5,95.
Of voor € 21,00 jaar lid worden, dan krijgt u dit tijdschrift alsnog gratis.
Lid worden? Klik rechts op de rode button ‘Ik word lid’.