
Lezing ‘Bouwen op de puinhopen van Wageningen’
Op dinsdag 14 april a.s. houdt de heer Theo Guiking, een voordracht over de verwoesting en wederopbouw van Wageningen.
Wageningen is ruim 750 jaar stad. Toch zijn er weinig historische gebouwen te vinden, mede het gevolg van oorlogsgeweld. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog heeft het Nederlandse leger de brug bij de Bergpoort opgeblazen en het gebied rond de kerk op de Markt in puin geschoten. Al in 1940 is een plan gemaakt voor de wederopbouw van het centrum. Plan en uitvoering stonden onder leiding van een nationale commissaris voor de wederopbouw.
Zonder inspraak van de gemeenteraad werden de bouwopdrachten grotendeels toegekend aan een groep gelijkgestemde architecten van buiten Wageningen die voortvarend te werk gingen. Na 1942 werd verdere uitvoering echter bemoeilijkt door schaarste aan bouwmaterialen. Later in de oorlog zijn door bominslagen ook wijken buiten het centrum getroffen waarbij slachtoffers vielen. Verdere schade ontstond door beschietingen vanuit de Betuwe en door plunderingen. Herstel van die schade viel niet onder het wederopbouwplan. Hoe het centrum van Wageningen, 70 jaar na de bevrijding, er uit ziet, is voor een belangrijk deel het resultaat van de visie van de architecten van de wederopbouw. Alleen een voorziene vergroening van de resten van de bolwerken moest wijken voor een verkeersweg en parkeerruimte.
De lezing georganiseerd door de Historische Vereniging Oud-Wageningen vindt plaats in de Vredehorst, Tarthorst 1, Wageningen, aanvang 20.15 uur.
Toegang: 2 euro, gratis voor leden